Verrassende invalshoeken

Laatst voerde ik een gesubsidieerd Ontwikkeltraject uit met een Marketingcommunicatie dame. Ze meldde zich op het laatste nippertje, met veel enthousiasme. En een ‘vlotte pen’, zoals ze dat noemen. Ik houd van de creativiteit en snelheid waarover marketeers doorgaans beschikken, en voel direct het plezier om in deze vaak warrige hoofdjes wat meer focus aan te brengen. In haar aanmeldformulier schreef ze: “Ik hoop dat je met hele verrassende invalshoeken kan komen, buiten de bubbel waarin in zit. Ik zou graag verrast willen worden, geïnspireerd. Laat het geen druk zijn voor jou want dat is moeilijk, verrassend uit de hoek komen als je me niet kent. Maar ik vind het super interessant in andere denkwijze – dan mijn eigen – meegenomen te worden.”. Hier moest ik direct om lachen. Ja hoor, graag een beetje uitdaging voor mij! Verrassend uit de hoek komen, is coming up.

De dierentuindirecteur

We gingen aan de slag. In het eerste – overigens zeer uitgebreide – gesprek stelde ik haar vooral vragen. Heel veel vragen. Over wat ze graag deed als kind, welke vakken ze leuk vond op school, over projecten op haar werk die haar zijn bijgebleven. Drijfveren, interesses kwamen aan bod. En haar dromen. Wat zou je nu gaan doen als ALLES kon? Als diploma’s, geld, locatie, meningen van anderen er allemaal niet toe zouden doen? Ze antwoordde: “Dan word ik Dierentuindirecteur”. Alright, zei ik. Vertel eens, wat lijkt je hier allemaal zo leuk aan? En ze vertelde hoeveel lol ze in haar werk zou hebben, hoe ze medewerkers zou begeleiden, customer expierences zou optimaliseren en de koers zou bepalen. Ze lachte en zweefde tegelijk. Bij het idee dat ZIJ de baas was. En alles van begin tot eind kon neerzetten én laten groeien.

Nu gaat het er natuurlijk niet persé om dat zij ook werkelijk Dierentuindirecteur wordt. Het kan, het mag, maar het hoeft niet. De truc is om het ‘goud’ uit dit verhaal te halen. Waar gaat het je werkelijk om? Waar wil je naar toe bewegen?

Je snapt dat het hoofd van mijn cliënt aan het einde van dit gesprek nog voller was dan aan het begin. Maar het was vol op een positieve manier, vol van inspiratie en creativiteit. Ik gaf haar als huiswerk om Module 5 te maken van mijn online programma.

Saboteren

Fast forward naar deel 2 van dit Ontwikkeltraject. De dame maakte keurig haar huiswerk. Weer op het laatste nippertje, maar ze komt er mee weg. Want nog altijd vrolijk en geweldig grappig in haar communicatie. Ze vertelt me over de ideeën die ze heeft opgedaan voor haar vervolgstap. Een taartenwinkel, een verhaal schrijven, schaapsherder worden. Of boswachter. Of misschien toch docent.

Ik kijk en luister en voel niets gebeuren, niet bij mij en niet bij haar. Ik trek mijn stoute schoenen aan zeg “ik denk dat je jezelf compleet aan het saboteren bent”.
Ze is even stil. Vraagt een A4-tje en maakt wat notities. We praten door over haar ideeën, over haar huidige werk, over het ondernemerschap. En daar is het weer. Dat vuur. En ze zegt: “je hebt gelijk! Ik dacht eerst, wat zegt ze nu, maar er klopt inderdaad niks van.” Nu gaat het mij niet om ‘gelijk hebben’. Maar wel om te checken wat ‘klopt’ bij de cliënt. We sparren verder over de mogelijke ontwikkelingen in haar huidige baan en die ziet ze kristalhelder voor zich. Ook waar zij nog kan groeien in haar eigen gedrag. En in het zichzelf serieus nemen. Die dierentuin komt er misschien ooit nog. Of een ander bedrijf. Voor nu is er voldoende plezier en uitdaging te halen in haar eigen werk. Waar zij zeker al een baas in is. En nog meer een baas kan worden.

In een afrondend bericht schrijft ze: “Ik ben nog steeds helemaal blij van de gesprekken en haal er veel energie uit, heel erg bedankt. Ook bizar dat ik gewoon nu heel scherp voor ogen heb wat ik wil en kan.
En al stappen ondernomen op werk waar ik een onzeker gevoel bij had, ik heb er iets mee gedaan en wat bleek, mijn onzekerheid bleek onnodig: ik werd al volledig vertrouwd op de keuzes die ik maak. Die steken we mooi in onze broekzak, thanks voor het laatste zetje!”

HAHA

De moraal van dit verhaal? Je drijfveren zijn waar. Je interesses interessant. Jouw droom telt. Je nieuwsgierigheid is er om te volgen. En er zullen altijd beren op de weg komen, en spinsels in de hoofd, als jij je hart volgt. Dat is nu eenmaal wat onze mind doet. Maar je vuur is sterk en je verlangen wil dat je luistert. In een loopbaantraject komen daarom niet alleen je kwaliteiten en wensen aan bod, maar ook je onzekerheden. Want als jij je verlangens groter kunt maken dan je angsten, dan kom je pas echt vooruit. Wanneer je alvast wat wilt lezen over belemmerende overtuigingen (die we allemaal hebben) raad ik je The Big Leap aan van Gay Hendricks.

Vraag gerust een gratis adviesgesprek met mij aan als je denkt dat je bij jouw talentontwikkeling hulp kunt gebruiken. En voor wie het wil weten. Op het A4-tje van mijn cliënt stond geschreven: Saboteur HAHA