Voor wie in Breda woont, zag tot het einde van 2020 misschien wel eens een vrouw op de vuilniswagen. Ze was de hoogst opgeleide persoon binnen ‘de vuilnis’, zoals ze dat zelf noemde.
Elke dag een frisse neus en haar lange haren in de wind. Ze vond het zo gek nog niet. Het was gezellig, ze kon lachen en haar hoofd leegmaken.

Maar toch, met die universitaire zorgstudie zou ze toch ook nog wel wat anders kunnen? Ze had het zichzelf vaak horen zeggen. En ja, ze had zeker gesolliciteerd. Maar ze begon te twijfelen over wat ze te bieden had. Want ze zag nergens díe vacature. En als haar dan iets leuk leek, dan dacht ze: dat kan ik nooooooit. De spanning was al aardig opgelopen toen ze bij mij kwam, dat kun je je voorstellen.

Hoe verleidelijk het dan ook is om direct naar vacatures te zoeken die aansluiten bij haar opleidingen en haar CV op te pimpen, dat is niet waar ik in geloof. ‘Onderschat niet het resultaat van iemand in de vertraging brengen’, zou mijn supervisor dan gezegd hebben. Ik ging met de vuilnisvrouw terug naar de basis. We spraken af in het bos om haar levensverhaal ‘door te lopen’. En oh wat ging het opeens waaien en regenen!! Het stormachtige weer weerspiegelde precies haar gevoel. Het was koud en guur. Maar het deerde haar niet. Ze zette door, zoals ze dat altijd deed. Op kantoor hielden we vervolgsessies. Over haar kwaliteiten, haar valkuilen en wat zij nu zelf écht belangrijk vond in een baan. Want alleen gezelligheid daar deed ze het niet meer voor. Met behulp van de beroepenschatkist van Annet Brinkhuis verkregen we inzicht in mogelijke nieuwe richtingen. Binnen én buiten de zorg. Op kantoor en buiten kantoor. Na onderzoek en opnieuw wat overpeinzingen vielen er weer wat opties af. En ze koos voor die kwaliteitsbaan in de zorg. Besef je dat willen iets anders is dan kiezen. Toen zij koos, en wij de puntjes op de i zetten voor de sollicitatie, koos het bureau waar ze het liefst voor wilde werken haar ook. Zo mag dat gelukkig gaan. De vuilnisvrouw zegde haar collega’s gedag en kon gelukkig op de fiets naar haar werk. Zo had ze toch nog die dagelijkse frisse neus en haar lange haren in de wind.

Ja, dit is een succesverhaaltje. En zo zijn er binnen mijn praktijk gelukkig velen. Wil jij een carrièreswitch maken? Wil jij ook even vertragen, reflecteren en terug naar de basis? Vraag gerust een gratis adviesgesprek aan en dan ontmoet ik je gauw.